HEAVENLY ORDERS #2: almost the same, but not quite
– Jasmin Daryani
– Camilla Edström Ödemark
Åpning fredag 4.september 19:00, med introduksjon av kuratorene kl 19:15.
HEAVENLY ORDERS er en utstillingsserie i tårnrommet på Spriten Kunsthall. HEAVENLY ORDERS er oppdelt i tre tema som alle synes å være befalinger fra en ukjent avsender. Almost the same, but not quite er tittelen på del 2, en tittel som er lånt fra Jasmin Daryanis arbeid i utstillingen. Almost the same but not quite er kuratert av Stina Ihle Amankwah og Anna Ihle.
Utstillingen er åpen i Spriten Kunsthalls åpningstider 5. september – 3.oktober, ons-lør kl 12-16.
almost the same, but not quite
Stina: Jeg forstår ikke hvorfor folk er mer opptatt av å ikke bli kalt rasist, heller enn å ikke være rasist. Kjenner de ikke at de tingene de sier smaker drit når det kommer ut av munnen?
Anna: Jo, men det er veldig ubehagelig å oppdage at du har spist bæsj i flere år.
Stina: Ja, men er det ikke bedre å heller begynne å innse det, enn å gå gjennom et liv der du tror bæsj er mat?
Noen ganger føles det som at omfanget av hvithet i verden er overveldende Majoriteten av folk på denne planeten er ikke hvite, og likevel har søsteren min spurt meg før vi treffer nye mennesker «vet de allerede at vi er brune?». Som om alle andre farger bør komme med en advarsel slik at folk kan bestemme seg for, og øve seg på, en ikke-rasistisk reaksjon, eller kanskje til og med finne på en morsom hvit vits for å oppheve den pinlige situasjonen som kan inntreffe. Hvithet gjennomsyrer oss alle. Folk i alle farger.
Når vi hører om rasistiske hendelser, leter de fleste av oss umiddelbart etter en unnskyldning eller noe som kan rettferdiggjøre den diskriminerende handlingen. Kanskje offeret var aggressiv, kanskje til og med kriminell. Kanskje offeret ikke var den best kvalifiserte kandidaten for en butikkmedarbeiderstilling selv om personen tidligere drev den største madrassfabrikken i hele Libanon? Hvithet kan også få deg til å lure på din egen oppførsel og medvirkning til urettferdighet. Oppførte jeg meg mistenkelig? Er jeg ikke god nok til å få denne stillingen? Holdt jeg kanskje noe som lignet på en pistol?
-Stina Ihle Amankwah
Jasmin Daryani (f. 1988, Teheran) mottok nylig sin MFA fra Konstfack, Stockholm, hvor hun også bor og jobber. Daryani jobber med fotografi, silketrykk, tekst og installasjoner. Hennes kunstnerskap tar utgangspunkt i forestillingen om den sosiale, lingvistiske og politiske konstruksjonen av opphav, diaspora og vold. Gjennom revidering og repetisjon, men også gjennom å bruke mimicry* som en metode, understreker hun selvet i relasjon til kultur og historie. Daryani har tidligere stilt ut på blant annet Centrum för Fotografi, Trädgården og på Liljevalchs Vårsalong i Stockholm.
Camilla Edström Ödemark (f.1985, Åland) har en BFA fra Konstfack , Stockholm, hvor hun jobber. Edström Ödemark arbeider hovedsaklig med video og installasjon. Hennes kunstnerskap utforsker hvordan subjektiv identitet relaterer til nasjonal identitet, og hvordan denne nasjonale identiteten fungerer som et middel for inkludering og ekskludering. I arbeidene sine fokuserer hun på hvordan det normative blikket til den nasjonale identiteten uttrykker seg i språk og bilder, og hvordan det påvirker identiteten til for eksempel en hvit priviligert gruppe. Hun har tidligere vist arbeider på Third Space Gallery (Helsinki), Mångkulturellt Centrum (Stockholm) og på Moderna Bar, Moderna Museet, Stockholm.
Stina Ihle Amankwah (f, 1993, Bergen) studerer International and European law på universitetet i Haag, og forbereder seg for øyeblikket til et internship på Detroit Workers & Builders i USA. Der skal hun jobbe med menneskerettigheter for og med hjemløse, arbeidsløse og ufrivillig deltidsansatte. Ihle Amankwah er besatt av tanken på å brenne systemet til det ikke engang er aske igjen, og til Heavenly Orders bidrar Ihle Amankwah med utstilllingstekst, samt en rekke spørsmål til kunstnerne.
Anna Ihle (f.1984, Stavanger) er dette årets kunsterstipendiat i Skien Kommune. Ihle har studert på Konstfack, Stockholm og National Institute of Design, Ahmedabad, og har tidligere vist arbeider på blant annet Konsthall C og Art Lab Gnesta i Sverige, samt kuratert utstillinger på NYLO, Reykjavik og Husby Konsthall, Stockholm. Til serien Heavenly Orders, som Ihle og Edström Ödemark har initiert, invitereres bidragsytere som i sitt arbeid tar tak i systemer og strukturer og rister dem.
NB! Samme kveld kl 20:00 åpner også utstillingen Matti Kallioinen: The Nervous Manifold på Spriten Kunsthall.
Mer info: https://www.facebook.com/