Lerin/Hystad: Elektronisk flora - Telemark

Lerin/Hystad: Elektronisk flora – Telemark

Velkommen til dobbel utstilling på Spriten Kunsthall

Lerin/Hystad: Eletronisk flora Telemark
Julie Engaas: Om noen år er alt annerledes

Visningsperiode: 19.oktober – 24. november 2018
Åpningstider i perioden: onsdag-lørdag kl 12-16

Lerin/Hystad: Eletronisk flora – Telemark

I utstillingen på Spriten Kunsthall har Lerin/Hystad arbeidet med naturen i Telemark, spesielt naturen fra Thorvald Erichsens (1868-1939) maleri Fra Kviteseid i Telemark (1900). Dette verket inngår i Nasjonalmuseets samling og er i kunsthistoria beskrevet som det endelige bruddet med 1800-tallet i norsk kunst. Verket ble inngangsporten til et nytt år hundre i den norske kunsthistorien, der man ikke lenger skulle reprodusere naturen, men heller representere den. Utgangspunktet for Lerin/Hystad sin utstilling er en skissa til Erichsens oljemaleri som inngår i Skien kommune sin kunstsamling. Duoen har ved hjelp av GSR sensorer spilt inn elektroniske signaler fra planter og trær der Erichsen malte sitt maleri for over hundre år siden. Duoen benytter de elektroniske signalene fra plantene til å skape musikk med en modulær synth og til å redigere video. Erichsens maleri og duoen sine video- og lydverk stilles ut sammen i utstillingslokalet og skaper på denne måten en dialog mellom fortid og nåtid.

Lerin/Hystad består av Simon Torssell Lerin (f.1985 Sunnemo, Sverige) og Bettina Hvidevold Hystad (f.1985 Stord, Norge). Duoen har siden 2010 jobbet i grenseland mellom visuell kunst og eksperimentell musikk. Reisen er et sentralt tema i Lerin/Hystad sin kunstpraksis, både gjennom geografiske og kunsthistoriske landskap. Gjennom audiovisuelle konsept utforsker de samspillet mellom musikk, video og billedkunst. Lerin/Hystad har begge MA fra Konstfack, Art in the Public Realm, Stockholm (2013) og BA fra Kunstakademiet, Kunst- og designhøgskolen, Bergen (henholdsvis 2010 og 2009). Duoen har hatt en rekke gruppe- og soloutstillinger og kunstneropphold i både inn- og utland. De er også aktive som musikere og har turnert i Europa, Japan og Kina. Duoen kuraterer også Nylyd programmet på Spriten Kunsthall høsten 2018. Lerin/Hystad er mottakere av Skien kommunes kunstnerstipend 2018.

Julie Engaas: Om noen år er alt annerledes

Jeg savner:
– natur
– jord
– følelsen av at sommeren varer evig
– følelsen av at alt er mulig og at hele livet og verden ligger foran meg
– troen på at det kommer til å gå bra.

Jeg står midt i livet og kjenner et dypt savn etter naturen. Jeg lengter etter noe rent og ekte, og kjenner hjemløshet, angst, skam og sorg, fordi vi tillater en livsstil som kveler vårt eget livsgrunnlag. Filmen handler om hvordan jeg opplever å være menneske i en verden i endring. Vi står midt i globale forandringer og utfordringer som ikke likner noe kloden noensinne har stått overfor. På den ene siden ødelegger vi vårt eget livsgrunnlag, på den annen side har vi aldri hatt et mer komfortabelt liv. Hvordan forholder vi oss til denne situasjonen? Hva oppleves som viktig i livet?

Julie Engaas (f. 1968) er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo og Animasjonslinja ved Høgskulen i Volda. Hun gikk ut fra kunstakademiet i 1998 og har siden jobbet med animasjon. Hun har laget en rekke animerte kortfilmer og de animerte dokumentarene «Lydskygger» (2008) og «Det var ikke jeg det var fiskmåsen» (2013). Filmene har vært vist på en rekke filmfestivaler i inn- og utland og solgt til tv-stasjoner, og vist på flere utstillinger deriblant Høstutstillingen. Hun har mottatt en rekke priser for sine arbeider. Filmen «Om noen år er alt annerledes» vant prisen for beste kortfilm på SiciliAmbiente Filmfestival i 2017, og har vært vist på flere filmfestivaler.

 

Skriv en kommentar

Du må være innlogget for å skrive en kommentar