Spriten Forlag

Spriten Forlag er tilknyttet Spriten Kunsthall er tilknyttet Kunstnerbyen Skien er tilknyttet Skien kommune. En av målsettingene med Kunstnerbyen Skien er å legge forholdene til rette for at profesjonelle kunstnere skal ha bedre arbeidsvilkår i Skien. Et av svarene på den utfordringen er å etablere Skien kommunes kunstnerstipend med opphold i Skien. I 2013 mottok Mette Karlsvik stipendet og hun kvitterte med å etablere Spriten Forlag sammen med Kunstnerbyen Skien. Spriten Forlag skal være et litterært arbeidsrom for utforskning av bokmediet og skrivekunsten. Intet mindre. Utgivelsene fra forlaget er todelt; en serie utgivelser knyttet til stipendmottaker (STIP) og en serie utgivelser knyttet til kunstprosjekter og kunstnere (KUNST).

Følg oss på Facebook >

Utgivelser:

hearts and pines – Fem designere fra Porsgrunds Porselænsfabrik og kunstnere på fabrikk

hearts and pines dokumenterer arbeidet til fem av de mest toneangivende designerne som var tilknyttet Porsgrunds Porselænsfabrik; Nora Gulbrandsen (Jorunn Veiteberg), Konrad Galaaen (Mats Linder), Tias Eckhoff (Mats Linder), Eystein Sandnes (Anne Britt Ylvisåker) og Grete Rønning (Cecilie Tyri Holt). I tillegg har et knippe av dagens porselenskunstnere, som har et særlig forhold til PP, skrevet om sine opplevelser som kunstnere på fabrikk: Ole Lislerud, Kari Skoe Fredriksen, Torbjørn Kvasbø, Irene Nordli, Lin Wang og Hanne Heuch. Utgivelsen er produsert i nært samarbeid med Kunsthall Grenland.

ISBN:  978-82-692787-0-5
304 sider
NOK 400,- (inkl. frakt)

Cecilia Hultman: HOLD

HOLD er visuell poesi som kombinerer Hultmans visuelle uttrykk med språklige innfall. Tegning, objekter og installasjoner fungerer som rammeverk for de tekstlige passasjene. Cecilia Hultman har selv designet HOLD ut i fra en visuell helhet hvor tegnsetting og sammenstilling av ord balanseres av hennes særdeles nøyaktige tegninger.

Tekst og visualisering: Cecilia Hultman
ISBN:  978-82-999407-7-1
187 sider
NOK 300,- (+ frakt)

Shwan Dler Qaradaki & Mette Karlsvik: Avstand

I «Avstand» forteller Shwan Dler Qaradaki om hvordan det er å vokse opp med to brødre som forlater hjemmet til fordel for å delta i krig – den ene broren som kurdisk geriljasoldat og den andre som tvunget soldat i den irakiske hæren. To brødre i krig. Hva gjør det for dem som er igjen hjemme? Hvilken påvirkning har det på familien? Hvordan er det mulig å komme hjem igjen etter krigen? Er det mulig å bli en bror igjen?

I tillegg er «Avstand» også Qaradakis egen historie om flukt; først sammen med familiemedlemmer i grenseområdet som utgjør Kurdistan og senere gjennom Europa på egenhånd. Til sist møter vi Shwan dler Qaradaki i Oslo, hvor han har fått oppholdstillatelse i Norge, tatt utdanning, stiftet familie og jobber som kunstner. Men avstanden er der fremdeles.

Tekst: Mette Karlsvik & Shwan Dler Qaradaki
Illustrasjoner: Shwan Dler Qaradaki
Grafisk formgivning: All tomorrow’s

ISBN 978-82-999407-5-7
NOK 300,- (+ frakt)

Here Be Dragons

Cecilia Westerberg – Here Be Dragons from Spriten Kunsthall on Vimeo.

I forbindelse med utstillingen Here Be Dragons av Cecilia Westerberg (DK) og Stine Gonsholt på Spriten Kunsthall, har Spriten Forlag invitert 6 kunstnere til å bidra med hver sin flipbok inspirert av utstillingstittelen. I tillegg til Westerberg og Gonsholt har følgende kunstnere bidratt; Vibe Bredahl (DK), Julie Engaas (NO), Phil Mulloy (UK) og Motomichi Nakamura (JAP/USA). Alle de seks flipbøkene selges samlet under tittelen Here Be Dragons.

ISBN 978-82-999407-6-4
UTSOLGT

Mette Karlsvik: UR

UR kan kalles en diktsamling. Den kan også kalles et arkiv. Tekstene inneholder observasjoner fra bosetninger som er i ferd med å forsvinne. De forteller historien om grønlandske fangstfolk som har blitt tvunget til danske masseblokker i Nuuk. Ikke minst er de en vandring over grønlansk is; stykker substans som bærer spor fra titusener av år. Lagret i isen er informasjon om årtusenes atmosfæriske trykk og luftens sammensetning, om sesonger og klima, og litt om livet. Her og der er hele dyr og planter fryst ned i isen. Og under alt ligger kanskje det som skal smelte og omdanne den nordiske økonomien og dynamikken mellom oss nordboere: de mulige naturressursene. De uante rikdommene og mulighetene.

Design: a visual agency / Emlyn Firth

ISBN 978-82-999407-3-3
NOK 200,- (+ frakt)

Ingrid Torvund: WHEN I GO OUT I BLEED MAGIC

I anledning utstillingen WHEN I GO OUT I BLEED MAGIC på Spriten Kunsthall og Kunsthall Grenland, har vi utgitt boken med samme tittel i samarbeid med forlaget Torpedo Press. Boken er en reproduksjon av skisseboken til Ingrid Torvund og består av nærmere 280 tegninger.

Design: Eriksen/Brown

ISBN 978-82-93104-17-9
NOK 300,- (+ frakt)

M. H. Hallum: The Dahmer Syndrome + A Thing of Beauty

I leiligheten til Jeffrey Dahmer finner politiet polaroidbilder av døde kropper. I fryseren ligger hoder pent pakket inn i plastikkposer. I kjøleskapet ligger et hjerte. Under rettsaken forteller Dahmer at han tok livet av unge menn så de ikke skulle forlate ham.

Historien er full av eksempler på mennesker som konstruerer sin parallelle virkelighet på siden av storsamfunnet. Kan fantasiene og ideene til en seriemorder fortelle oss noe om brutalitetens logikk?

M. H. Hallums poetiske tekster rører ved essensen i den brutale og sårede menneskesjelen.

M. H. Hallum er mottaker av Skien kommunes kunstnerstipend 2014 og Dramatikerforbundets ‘gledesglasset’. Teaterforestillingen A Thing of Beauty vant Osloprisen 2013 for beste sceneforestilling. Hallum er nominert til Ibsenprisen 2014.

Bokutgivelsen av A Thing of Beauty og The Dahmer Syndrome lanseres i forbindelse med premieren på Øystein Johansens oppsetting av begge tekstene på Black Box i Oslo i perioden 27.-31. august.

Bokutgivelsen er formgitt av Rune Døli (Modest) og mottok sølv under Årets vakreste bøker 2015 i kategorien Åpen klasse.

ISBN 978-82-999407-2-6
UTSOLGT

Mette Karlsvik: «Vekstvilkår – Handbok til Henriks hage» [STIP#001]

Sagt om Vekstvilkår:
En ekstremt vakker, liten bok er det blitt, som gjennom sin lek med håndbokformatet, forsøker å si noe om hvordan vi skal få livene våre til å spire og gro i de tidene vi lever i nå.Knut Hoem, NRK, Kulturnytt, 08.04.14 – les hele anmeldelsen her.

Det er en ekte hybrid, der Karlsvik blander norsk klosterhistorie med Skiens byhistorie […]Ingunn Økland, Aftenposten, 16.03.14

En av vårens vakreste bøkerNRK, Bok i P2, 19.04.14 – hør hele programmet her.

ISBN 978-82-999407-1-9
UTSOLGT

Stine Gonsholt: «Corridors» [KUNST#001]

ISBN 978-82-999407-0-2
NOK 340,- (+ frakt)

Ta kontakt med tom.erik.lonnerod@skien.kommune.no om du har spørsmål.