Typisk norsk!

Typisk norsk!

Torsdag 8. mai markeres 2-årsdagen til Spriten Kunsthall med utstillingen Typisk norsk! – Nasjonale symboler. I anledning grunnlovsjubileet har vi invitert kunstnere til å utfordre og utforske de sentrale nasjonale symbolene våre.

Inviterte kunstnere:
Stian Omland > Tor-Åge Bringsværd
Malmfrid H. Hallum > Shwan dler Qaradaki
Fredrik Brattberg > Gudrun Klakegg
Heidi Fasteraune > Tove Beate Grov
Fanny S. Gjestland > Marianne Moe
Pøbel

Mai 1814 og grunnloven – innledningen til to hundre år med nasjonsbygging og et forsøk på å forme en nasjonal identitet på den nye grunnmuren fra Eidsvoll. Norge i rødt, hvitt og blått – i løpet av disse to hundre årene etableres gradvis symboler som skal si noe om hvem og hva denne unge, gamle nasjonen er. Noen av symbolene vedtas eller erklæres, andre dukker uventet opp og finner sin plass. Men hva slags forhold har vi til de nasjonale symbolene våre, og hvilke er de egentlig? Hva betyr de? Hva sier de om oss nå? Og før? Og ikke minst: Hva tåler de når de blir utfordret? Er de ukrenkelige, eller er det nettopp de som bør forsøkes krenkes, som en prøve på deres kraft og eventuelle holdbarhet?

Vi har invitert kunstnere til å tolke det de mener utgjør våre nasjonale symboler. Typisk norsk! – Nasjonale symboler er en utstilling som rommer en rekke kunstneriske uttrykk fra kunstnere som alle har nærmet seg temaet med sine ulike bakgrunner som utgangspunkt. Vi er stolte av å markere grunnlovsjubileet på denne måten og ønsker velkommen til en utstilling som vi håper vil danne grunnlag for videre diskusjoner rundt hva som er typisk norsk.

Typisk norsk! er støttet av Skien kommune, Telemark fylkeskommune, Fritt ord, SpareBank 1 Telemark, Thure Trykk, Strikkepinnen, Husfliden Skien

I anledning 2-årsjubileet til Spriten Kunsthall skjer det også mye annet fint på huset denne dagen:

17:00-19:00 Åpent hus | Åpne atelieer
Kunstnerne med atelier på Spriten åpner dørene for publikum! Velkommen inn til en titt bak fasaden og inn i atelierene. Sjekk spriten.no for mer info om hvilke kunstnere som leier på Spriten; http://spriten.no/leietakere/

19:00 Utstillingsåpning Typisk norsk! – Nasjonale symboler
I anledning grunnlovsjubileet har vi invitert kunstnere til å utfordre og utforske de sentrale nasjonale symbolene våre.

20:30 Konsert med Anne Gravir Klykken/Helge Norbakken/Snorre Bjerck
(i samarbeid med SkiensJazzdraget – bill. 200,-/100,- i døra). Bandet spiller tradisjonell norsk folkemusikk der stubber, viser, stev og folketoner møter en rytmiskperkusiv lydkonversasjon.

Hele kvelden vil David A. Valencia servere typisk spansk og colombiansk mat til en billig penge. Paella og empanadas står på menyen!

Velkommen!

Skriv en kommentar

Du må være innlogget for å skrive en kommentar