Nylyd #66: Jan Bang & Eivind Aarset

Nylyd #66: Jan Bang & Eivind Aarset

Torsdag 17. september kl 20 (dørene åpner 19.00)
cc: 100,- | 50,- (student) – billetter i døra
Spriten Kunsthall, Tømmerkaia 19, 3732 Skien

Eivind Aarset – gitar, elektronikk
Jan Bang – live sampling, programmering
Sven Persson – lyd

I turbulente tider trenger vi nye historier. På «Snow catches on her Eyelashes» finner vi ti slike historier i musikalsk form, signert duoen Eivind Aarset og Jan Bang.

Aarset og Bang har samarbeidet i konstellasjoner med bl.a. Nils Petter Molvær, Bugge Wesseltoft, Sly & Robbie og Jon Hassell siden tidlig nittitall. «Snow catches on her Eyelashes» er deres første innspilling som duo, og bygger på konsertduo-formatet som oppsto i kjølvannet av Aarsets ECM-album «Dream Logic» fra 2012, der Jan Bang var produsent. Hvis man leter etter røttene til det nye albumet, finner man dem nettopp i «Dream Logic», og i Jan Bangs to soloalbum på Samadhisound og Jazzland.

I likhet med disse platene, låter duoalbumet på samme tid moderne og tidløst. Det skyldes at musikken består av elementer såpass langt fra hverandre i både tid og sjanger som dub, samtidsmusikk, norsk folkemusikk og pop fra 50-tallet – knyttet sammen til fargesterke collager av den kreative samplingen som er Jan Bangs kjennemerke, og Eivind Aarsets kontinuerlige utforskning av gitarens klangmuligheter.

«Sømløshet» er et stikkord for den resulterende collagen. Dette fokuset på innhold og helhet, fremfor verktøy og enkeltelementer, bidrar også til albumets emosjonelle kraft. For selv om teknologi er en forutsetning for å skape denne musikkformen, er albumet langt fra noen kald, intellektuell øvelse.

På merkverdig vis fremtrer «Snow catches on her Eyelashes» som oppløftende. Spor som den monumentale dystopien «Monochrome» bidrar med mørke skygger, og det finnes skarpe kanter også i de mest harmoniske passasjene. Men likevel bærer albumet som helhet preg av en letthet som aldri går på bekostning av dybde.

Som snø på øyevipper.–Albumet er ute på (CD, vinyl, digitalt) 13. mars 2020.
Eivind Aarset / Jan Bang spiller på Punkt lørdag 5. september, og i Skien torsdag 17. september og turnerer i Tyskland i oktober 2020.

Videoutdrag live fra Sentralen (Oslo)