Nylyd #78: Cikada Duo

Nylyd #78: Cikada Duo

Torsdag 12. mai kl 20.00 (dørene åpner 1930)
cc: 100,- / 50,- (student)
Billetter i døra eller på hoopla

Cikada Duo:
Bjørn Rabben – slagverk
Kenneth Karlsson – piano, synthesizer

Program:
Ingar Zach: Through Things (2022)
Arne Nordheim: Colorazione
Arne Nordheim: Link

Innledning ved Lars Mørch Finborud

På begynnelsen av 1990-tallet tok Arne Nordheim kontakt med Bjørn Rabben og Kenneth Karlsson, som sammen danner Cikada Duo. Han ville lage en ny, elektrisk versjon av sitt stykke Respons III, for fire slagverkere, kirkeorgel og elektronikk.

De tre møttes i Cikadas studio i Oslo – Rabben bearbeidet de fire slagverkstemmene om til én stemme, Karlsson overførte kirkeorgelet til synthesizer, og Nordheim bearbeidet elektronikken sammen med lydtekniker Mats Claesson. Et til dels nytt verk vokste frem. Dette ble døpt Link.

Link ble urfremført i Oslo Konserthus i mars 1993. Dagen etter ringte Nordheim og foreslo å lage en ny versjon av Colorazione også. Colorazione er trolig ett av de verkene som har betydd mest for Nordheim selv. Stykket er grafisk notert, bortsett fra en liten melodi som er notert med vanlige noter. Nordheim komponerte et stykke som med enkel notasjon gir musikerne stor frihet til medskaping, samtidig som det låter som Nordheim.

Through Things er en åpen komposisjon av Ingar Zach for pianist Kenneth Karlsson. En lydfil bestående av forhåndsinnspilt piano, elektronikk og slagverk, blir spilt gjennom en vibrerende høyttaler plassert på flygelets klangbunn. Den vibrerende høyttaleren overfører vibrasjonene fra lydfilen og elektronikken til klangbunnen. Resultatet er en slags akustisk playback, der forsterkningen av lydfilen resonnerer gjennom flygelet selv. Pianisten spiller på dette resonnerende flygelet i dialog med lydfilen. Pianisten er fri til å improvisere og/eller forberede materiale på forhånd.

Cikada Duo er en frittstående del av det ti personer store Cikada-ensemblet. Duoen består av Kenneth Karlsson på piano/synthesizer og Bjørn Rabben på slagverk. Duoen gav sin første konsert med Stockhausen på programmet, og har siden begynnelsen i 1989 bygd opp et rikholdig repertoar av nye verker. Utover et årelangt og nært samarbeid med Arne Nordheim, har de samarbeidet med komponister som Rolf Wallin, Asbjørn Schaathun, James Dillon, James Clark og Richard Barrett.

Lars Mørch Finborud er utdannet kunsthistoriker og jobbet som kurator ved Henie Onstad Kunstsenter fra 2008-2018. Finborud driver plateselskapene Plastic Strip Press og O. Gudmundsen Minde. Han har publisert kunsthistoriske bøker om Arne Nordheim, Bauhaus, Christopher Nielsen, Jenny Hval, Marina Abramovic, Carsten Höller og pop- og performancekunst. Han debuterte som skjønnlitterær forfatter med romanen De svarte skiltene i 2013. Finborud er kurator for lydinstallasjonen 1110 som planlegges på Klosterøya i Skien.