Salte kyss I, II & III

Salte kyss I, II & III

Shwan dler Qaradaki viser den nå komplette filmtrilogien «Salte kyss» 6.-27 april. Utstillingen består av visning av de tre filmene, samt prints fra filmene.

 

Åpning lørdag 6. april kl 15. Kate Pendry står for den offisielle åpningen. Kunstneren vil være tilstede.

Søndag 7. april kl 15: Edruelig samtale på Spriten. Shwan dler Qaradaki i samtale med Mette Karlsvik.

Filmene Salte Kyss I, II og III handler om flukt, savn, tilhørighet og identitet i et flerkulturelt Norge.

Shwan Dler Qaradaki tar utgangspunkt i sin egen livshistorie i den filmatiske trilogien Salte Kyss. Han flyktet fra irakisk Kurdistan til Iran på grunn av Saddam Husseins angrep på Kurdistan. I 1999 kom han til Norge etter to års flukt gjennom Asia og Europa. Deretter har han bodd i Norge med den usikre statusen som MUF’er (Midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening). Sommeren 2011, mens han bodde i Skien på Skien kommunes kunstnerstipend, fikk han endelig beskjed om at han har fått varig oppholdstillatelse i Norge.

Qaradaki skildrer barndommen i Kurdistan, ungdomstid på flukt og voksentid på vent i Norge med en personlig inderlighet som gjør oss direkte involvert i det vi ser. Flyktninger og asylsøkere er for mange av oss en ansiktsløs gruppe mennesker som ikke angår oss direkte. Det kan gjøre at vi har stereotypiske oppfatninger av hvem de er, og at vi har vanskelig for å se enkeltindividene. Derfor er verket Salte Kyss et viktig innspill i menneskeliggjøringen av dette temaet. Det å øke forståelsen mellom folk fra ulike kulturer, og det å undersøke hva det betyr å leve i et flerkulturelt Norge, er noen av Qaradakis intensjoner med prosjektet. Shwan Dler Qaradaki står frem som et individ med en sterk stemme, og han bruker kunsten som innfallsvinkel til komplekse temaer.

Qaradaki er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo (MA), samt Nordisk Institutt for Scene og Studio og Suleimani Institute Of Fine Arts. I 2010-11 var Shwan mottaker av Skien kommunes kunstnerstipend med opphold i Skien.

 

Skriv en kommentar

Du må være innlogget for å skrive en kommentar