Verena Winkelmann – Sone

I perioden 2014-2017 hadde Verena Winkelmann fri tilgang til å fotografere i Verdal Fengsel. Åtte besøk i fengselet har resultert i fotoprosjektet SONE som stilles ut på Spriten Kunsthall og samtidig gis ut i bokform på forlaget Teknisk Industri AS. Hva gjør fengselet som institusjon med kunstnerens blikk? Hvordan preger det betrakterens erfaring av bildene at han/hun vet at bildene er tatt i et fengsel? Hva forteller bildene om livet i fengselet? Og hvordan endrer et sted karakter ved stadig å vende tilbake.

“Samtidig som jeg gikk rundt i fengselet og fotograferte og har med meg et blikk inn, vendte blikket også tilbake på meg. Hva er det jeg vil med dette? Hva er en kunstnerisk aktivitet? På mange måter tenker jeg at det å sitte i fengsel er nærmere det å være utestengt fra samfunnet enn innestengt. Her er det mange mennesker som ikke har klart å tilpasse seg. Som kunstner kan jeg kjenne på flere krysningspunkter.

Med bildene mine prøver jeg å angi en tilstand. Heller enn å lete etter motiver prøver jeg å finne et felles referansepunkt. Det vil si at jeg fotograferer i det jeg gjenkjenner noe. For å komme innpå og ha mulighet til å nettopp ikke være en fremmed, har jeg samtaler med de innsatte. Jeg opplever at samtalene har et eksistensielt omdreiningspunkt. Hva trenger man for å organisere livet sitt? Hvor viktig er det hva man driver med? En innsatt sa at etter å ha skrelt poteter hver dag i 3 måneder, ga det tilslutt mening.”

Verena Winkelmann bor og arbeider i Skien. I 2003 avsluttet hun MA i kunst på Hochschule für Buchkunst und Grafik i Leipzig. I tillegg til en rekke utstillinger i gallerier og museer nasjonalt og internasjonalt har hun gitt ut flere artist books; Skien, egen utgivelse (2005), Placed (2008) ArtHub Publisher, Fathers (2014) Teknisk Industri AS og SONE (2017) på Teknisk Industri AS. Winkelmann stiller ut fast i Galerie b2 i Leipzig. Samtidig med egen produksjon er hun sammen med Line B.Løkken medredaktør på publikasjonsserien Angle 1-90 grader som utgis på Multipress Forlag. Winkelmann er innkjøpt av Nasjonalmuseet (2003 og 2017).

Visningsperiode: 04.05-16.06 2018

Skriv en kommentar

Du må være innlogget for å skrive en kommentar